Császár Angéla

 

Császár Angéla:  Nagy Arany – Nagy Ezüst.

A pódiumest korábbi címe „Asszonyok akik otthon maradtak” .

Császár Angéla  Kolozsváron született de amikor a várost Romániához csatolták  szülei nem kis kockázatot vállalva átszöktek Magyarországra a már lezárt határon keresztül.  A Színművészeti Főiskolán 1968 – ban végzett. Számtalan színházi és filmszerep áll mögötte , pódiumestjeivel pedig meghódította a világ különböző pontjain élő magyarokat is. 2011 – ben megkapta a  „ Magyar Köztársaság Érdemes  Művésze „     kitüntetést. Hálás szívvel őrzi a „ Magyar  örökség Díjat „  mellyel a hivatásukat a legmagasabb szinten  mű-    velők „ társaságába „ kerülhetett , hogy csak példaként Ruttkai Évát emlitsük.

A Nagy Arany és Nagy ezüst kitüntetések az Első Világháború kitüntetései voltak az Osztrák – Magyar Monarchiában .  Zerkovitz Béla zenéjével és Harmath Imre szövegével egy nagyon szép dal is született ró-   luk.  A magyar költészet verssoraival valamint első világháborús kuplékkal , sanzonokkal felidézőnek  a kor     küzdelmeinek , drámáinak , könnyes – bús „ humorának „ állomásai .   A verseket és szövegeket  Császár Angéla tolmácsolja a dalokat Nagyváradi Erzsébet adja elő.  Zongorán közreműködik  Fekete Mária .

A pódium estet mindenkinek ajánljuk akik a megteremtett értékeket – legalább ezzel az egy órával –  de  tovább kívánják őrizni.